Acne

Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit wel acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft 85% wel een vorm van acne. Bij meisjes begint het vaak tussen de 14 en 18 en bij jongens tussen het 16e en 18e jaar. Hoe ontstaat acne:
In de puberteit ondergaat de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen. Door overmatige talgproductie en door een opstapeling van dode huidcellen raakt de uitgang van de talgklier verstopt. De propionibacterium acnes (bacterie die in de talgklier zit) zorgt voor een ontsteking in de porie en dan onstaan er puistjes. Acne ontstaat vaak door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoring (menstruatie, zwangerschap).
Ook bij polycysteus ovarium syndroom kan acne optreden, maar dit is zeldzaam. Stress is ook van invloed op acne. Acne kan ook door externe factoren ontstaan zoals bepaalde cosmetica en olie- of chloorhoudende producten. Ook door druk of wrijving kan acne ontstaan, bijvoorbeeld door een helm (rand van kin) of op het voorhoofd door een voorhoofdsband. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook voor acne zorgen (prednison, middelen tegen epilepsie, anabole steroiden, lithium). 

Wat kun je er zelf aan doen:
Door studie is aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten (met name magere zuivelproducten) en inname van veel voedings- of genotsmiddelen met een hoge glycemische index, dat zijn de zogenaamde snelle suikers. Het is dus handig om de inname van suiker en zuivelproducten te stoppen en te kijken of dit helpt. Het is het proberen waard.
Laat alcohol even achterwege en probeer een dieet met zo weinig mogelijk koolhydraten. Eet voldoende groente en vezels.
Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning.
Kies goede vetten. Je kunt eventueel omega 3-vetzuren gaan slikken.
Extra vitamine D, probiotica en bijvoorbeeld astaxanthine (anti oxidant) kunnen veel doen voor uw huid en werken ontstekingsremmend. Probeer het uit.
Probeer bovenstaande tips zeker 4 weken uit om het effect te kunnen beoordelen. Vaak is de acnehuid een hele gevoelige huid. Deze moet je dan ook niet gaan scrubben of heel veel stomen, maar met zachtheid behandelen. Ga ook niet zelf zitten knijpen, je kunt hierdoor de talg naar binnen drukken waardoor er nog meer ontstekingen ontstaan en dit vergroot ook de kans op littekens.
Onder de zonnebank gaan is ook geen goed idee. Misschien dat het eerst iets beter wordt maar door de UV stralen wordt de huid dikker waardoor er weer meeeters ontstaan. Heeft u ernstige acne dan zal ik adviseren om naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Voor een goed advies en eventuele behandeling bent u van harte welkom in mijn praktijk. Voor de behandeling van acne kunt u een vergoeding krijgen via de zorgverzekeraar. Check hiervoor uw verzekeringspolis.